Veckans teorilektion handlar om ventilation

Vi måste ventilera våra bostäder av olika anledningar.

Det kan vara olika utsöndringsprodukter från människor och djur. Men även t.ex byggmaterial och lim avger olika gaser som vi måste ventilera bort.
Dessutom all fukt från dusch och tvätt mm.

En bostad ska ventileras med 0,5 oms/tim. Och det betyder: all luft i bostaden skall bytas varannan timme. Då förstår alla att uppvärmningskostnaderna blir höga.

Därför måste vi idag ha någon form av återvinning av ventilationsluften. Självdragsventilation (S) duger inte i modernt byggande. Frånluftsventilation (F) fungerar bra tekniskt, men är för oekonomiskt. Från och tilluftsventilation (FT) fungerar också bra, men är också oekonomiskt. Bäst och mest ekonomiskt är Från och tilluftsventilation med återvinning (FTX). Då återvinns ventilationsluften i t.ex en värmepump och omvandlas till varmvatten.

För att vi inte ska få problem med mögelskador i konstruktionen och särskilt på vinden, ska ventilationen vara styrd så att det bildas ett litet undertryck i bostaden. Är det övertryck så trycks fuktig luft ut i konstruktionen och kondenserar mot kallare ytor med fuktutfällning som följd. Och därmed startar en process som kan ge både mögel och röta.


Kommentarer
Postat av: Victoria

Stilren och smakfull blogg. Tycker om din telefonlista, bra idé som jag nog tänker låna till min sida. Bra jobbat Thord.... som vanligt!

2010-09-08 @ 21:48:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0